Fakta om hjärtstartare
Dagens hjärtstartare är mycket enkla att använda och kan användas av alla. De ger talade instruktioner till användaren hur man ska göra och man kan inte avge en stöt om det inte är nödvändigt. Läs våra rekommendationer om hjärtstartare i Sverige.
Den apparat som används vid ett hjärtstopp och som ger en elektrisk strömstöt kallas i Sverige för hjärtstartare. En strömstöt genom hjärtat kan få hjärtats eget elektriska signalsystem att börja fungera igen.
För allmänheten används ordet hjärtstartare. Inom sjukvården används ofta ordet defibrillator. Internationellt används ordet AED som står för ”Automated External Defibrillator” och som översatt till svenska blir automatiserad extern defibrillator. En hjärtstartare kan vara manuellt, halvautomatiskt eller automatiskt styrd.
Det finns flera olika modeller av halvautomatiska hjärtstartare som lämpar sig mycket väl för personer utan sjukvårdsutbildning. Hjärtstartaren vägleder användaren genom talade instruktioner, bilder, ikoner eller videoinstruktioner och rörliga bilder.
Hjärtstartaren analyserar hjärtats rytm och kan avgöra om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt, en defibrillering. Eller om det är bättre att göra HLR. Som användare kan du inte ge en stöt om hjärtstartaren inte rekommenderar detta.
Namnet defibrillator kommer från de-fibrillate som betyder ”av-flimra”. När apparaten avger en elstöt så ”av-flimrar” den det flimmer (elektriskt kaos) som pågår i hjärtat. Vid en lyckad defibrillering hävs detta kaos och hjärtat kan återgå till sin normala rytm.
Alla får använda en hjärtstartare och det finns ingen lag som kräver att du ska ha utbildning för att använda den. Dock rekommenderar vi alla att gå en kurs och repeterar regelbundet. Deltagare i vuxen-HLR med hjärtstartare får lära sig att utföra:
- HLR
- Använda en hjärtstartare
- Åtgärder vid luftvägsstopp
Utbildningen består av teoretisk bakgrund patofysiologi samt praktisk träning och efter genomgången kurs erhålls ett kompetenskort.
Tidsåtgång: 90 -120 minuter beroende på kursform och antal deltagare.
Repetition: Gärna varje halvår men minst en gång om året.
Förkunskapskrav för grundkurs Vuxen-HLR: Inga förkunskaper krävs.
Lärandemål i grundutbildning i Vuxen HLR
Efter genomförd utbildning skall kursdeltagaren kunna:
- Identifiera hjärtstopp
- Larma 112, samt kännedom om larmoperatörens stödjande roll
- Utföra HLR med god kvalitet
- Lägga en medvetslös person i stabilt sidoläge.
- Vara motiverad att vid hjärtstopp starta HLR
- Förstå vikten av regelbunden träning
Lärandemål för avsnitt 2, hjärtstartare
Efter genomförd grundutbildning skall kursdeltagarna kunna:
• Identifiera hjärtstopp
• Larma 112, samt kännedom om larmoperatörens stödjande roll
• Starta hjärtstartaren och följa instruktioner
• Utföra HLR med god kvalitet
• Vara motiverad att vid hjärtstopp starta HLR
• Förstå vikten av regelbunden träning